logo Acasă
cod client:   intră   Codul îl obții de la logopedul tau.

Lavinia Neacsu - logoped

Tulburări de limbaj la adulţi


            Cu toate că majoritatea celor care vin la logoped sunt părinţi cu copii cu diferite dificultăţi de limbaj sau de vorbire, acest lucru nu înseamnă ca nu există şi adulţi care să întampine asemenea dificultăti. De multe ori, printre adultii cu tulburari de limbaj există prejudecata că la vârsta lor nu se mai poate vorbi de corectare. Este important să stiţi că majoritatea tulburărilor de limbaj pot fi corectate la orice varstă, chiar dacă există anumite caracteristici specifice corectării, influentate de varstă persoanei cu care se lucrează.

            Iată în ce cazuri aţi putea beneficia cu succes de sprijinul unui logoped: 

 

·          Dacă aveţi o tulburare de pronunţie: - în general, în randul adulţilor întalnim  dislalii monomorfe , adică tulburări de pronunţie în care este afectat un singur sunet sau o singură grupă de sunete asemanătoare (cel mai frecvent, sunetul "R", caz  în care vorbim despre rotacism; pe locul al doilea se află sunetul "S" sau sunete din grupa lui "S" - sunetele siflante - caz în care vorbim despre sigmatism); de obicei, aceste dislalii monomorfe s-au menţinut în timp, având la baza dislalii polimorfe, adică mai multe sunete diferite afectate, dintre care unele s-au mai corectat de-a lungul timpului; acesti adulţi au fost în urma cu ani de zile copii cu dislalii polimorfe, dar care nu au fost duşi la logoped.

 

·          Dacă aveţi o tulburare de ritm şi fluenţă: - în această categorie intră balbaiala, logonevroza, tahilalia,bradilalia, tumultus sermonis, tulburari coreice, aftongia; în cazul adulţilor, balbaiala îşi are de cele mai multe ori originea în copilarie, ca urmare a unor evenimente intens trăite în plan emotional sau a unor traume; la vârsta adultă, bâlbaiala poate surveni şi ca urmare a unor probleme neurologice, a unui atac cerebral sau a unor răni la cap. 

         Dacă vă confruntaţi cu o tulburare de scris-citit: in aceasta categorie amintim alexia si agrafia (in cazul adulţilor nescolarizaţi), respectiv dislexia si/sau disgrafia (ca urmare a unor dificultaţi întampinate la vârsta scolaritaţii, la nivelul insusirii deprinderilor de scris-citit; dacă nu se intervine logopedic la vârsta copilăriei, dificultăţile persistă la vârsta adultă). Cauzele acestor tulburări pot fi: tulburări ale otricitaţii si psihomotricitaţii, o manieră nepotrivită de insusire a abilitătilor de scris-citit, în clasele I şi a II-a (metode inadecvate de predare, relatie defectuoasă intre copil şi invătător), inteligenţa scazută, diferite tulburări senzoriale (de exemplu, o deficienţa vizuală - ambliopie), existenta altor tulburări de vorbire (de exemplu, de pronunţie) care se transpun, la vârsta scolarizării, în scris-citit. 

 

·          Dacă dumneavoastră sau cineva drag va confruntaţi cu o tulburare polimorfă a limbajului : afazia - în funcţie de tipul afaziei (determinat în legatură cu specificul leziunilor cerebrale), pacientul afazic  poate întampina dificultăţi în exprimarea orală sau scrisă si/sau în intelegerea semnificaţiei cuvintelor. Printre cele mai frecvente cauze mentionăm: accidente vasculare cerebrale, infarct sau traumatisme cerebrale, tumori cerebrale, infecţii diverse (encefalita herpetică) care pot determina apariţia ei şi la copil. Modul în care se derulează în timp terapia logopedica în cazul adulţilor cu afazie depinde de gradul leziunilor, dar şi de frecvenţa sedinţelor şi de implicarea familiei în procesul corectării.

Lavinia Neacşu - logoped