A avea încredere în logopedul cu care lucraţi dumneavoastră sau copilul dumneavoastră, constituie un element foarte important în terapia logopedică. Trebuie să ştiţi că lucraţi cu un specialist pregătit şi instruit astfel încât să vă ajute să depăşiţi dificultăţile pe care le aveţi dumneavoastră sau micuţul dumneavoastră.
Logopedul este de formare psihopedagog sau psiholog, absolvent al facultăţilor de psihologie şi ştiinţele educaţiei, în cadrul universităţilor de stat sau particulare, precum şi al programelor masterale de profil. Dacă îşi desfăşoară activitatea în mediu privat, adică în cadrul cabinetelor de psihologie unde se face şi terapie logopedică, logopedul trebuie să posede atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România.
Dacă îşi desfăşoară activitatea în mediu de stat, adică în învăţământul de masă (centrele logopedice interşcolare) sau în învăţământul special, el nu are nevoie de acest atestat de liberă practică.
În cadrul Colegiului Psihologilor din România, psihologul atestat parcurge mai multe trepte de specializare, pe care le parcurge în funcţie de formarea sa şi de experienţa dobândită în muncă. Activitatea logopedică este inclusă în cadrul comisiei de Psihologie Educaţională, Consiliere Şcolară şi Vocaţională, subcomisia de Psihopedagogie Specială, precum şi în cadrul comisiei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie.
Pentru un logoped aflat la început de drum, proaspăt absolvent al facultăţii, prima treaptă de specializare la care are acces este aceea de « psiholog practicant în supervizare », iar pe perioada unui an de zile urmează să aibă un supervizor cu experienţă care îi va monitoriza atent activitatea. După acest an de supervizare, psihologul poate deveni « psiholog practicant autonom ». După 5 ani de experienţă, el poate deveni « psiholog specialist », iar după 10 ani, « psiholog principal ». Pentru fiecare trecere de treaptă, logopedul trebuie să întrunească şi alte condiţii, înafară de cele legate de experienţa dobândită în lucru. El trebuie să facă dovada participării la cursuri de formare continuă şi workshopuri tematice care să demonstreze dezvoltarea continuă şi faptul că se preocupă de ceea ce se întâmplă în domeniul logopediei, la nivel de studii, cercetări, orientări terapeutice.
Mai multe informaţii pe această tematică găsiţi pe site-ul Colegiului Psihologilor din România, www.copsi.ro
Lavinia Neacşu, logoped