Ultimele trei decenii au adus cu sine o dezvoltare uriașă a tehnologiei informației și comunicațiilor, iar apariția și proliferarea internetului au făcut posibilă crearea unor rețele globale complexe de comunicare și colaborare. Aceste noi tehnologii au transformat felul în care învățăm, comunicăm și lucrăm - au transformat fundamental modul în care trăim. Tehnologiile digitale au devenit parte integrantă din viața de zi cu zi a copiilor de vârstă școlară din țările dezvoltate. Spre deosebire de părinții și bunicii lor, copiii nu au cunoscut niciodată o lume fără comunicare instantanee și acces la informații prin intermediul telefoanelor mobile și al internetului.
„Nativii digitali”, termen creat de Mark Prenscky la începutul anilor 2000, nu se referă la o anumită generație, ci reprezintă acea categorie de copii care au crescut folosind tehnologii precum internetul, computerele și dispozitivele mobile. Pentru aceștia, tehnologia reprezintă o parte necesară a vieții lor. Prensky a susținut că tinerii vorbesc astăzi o limbă digitală, în timp ce profesorii vorbesc un vechi limbaj accentuat (accentul lor fiind reticența lor de a adopta noi tehnologii). De aceea, este important ca acești copii să poată învăța într-o "limbă" pe care o înțeleg.
Caracterul interactiv al informaţiei, posibilitatea de a folosi suport video sau audio şi faptul că este facil reprezintă principalele motivaţii pentru care copiii aleg să înveţe online. Internetul reprezintă o resursă, fiind folosit de către copii pentru a învaţa lucruri noi, a-şi consolida cunoştinţele şi a-şi dezvolta abilităţile. Platforma digitală educaţională vorbestecorect.ro pune la dispoziție o serie de jocuri şi metode de lucru care le pot forma şi dezvolta limbajul micuților. Cu ajutorul acestei platforme poate fi dezvoltat vocabularul, pot fi făcute exerciţii pentru structurarea limbajului şi emiterea corectă a sunetelor, cuprinzând o serie de metode și instrumente digitale de lucru. Platforma se concentrează asupra urmatoarelor direcții, necesare îmbunătățirii capacităților lingvistice: dezvoltarea vocabularului, structurarea limbajului, emiterea sunetelor.
Raluca Alexe
Logoped