- consultatie logopedica
- evaluarea varstei psihologice a limbajului
- stabilirea coeficientului de inteligenta
- terapie logopedica
Terapia logopedica se centreaza pe cunoasterea particularitatilor psihicea le formarii si evolutiei limbajului, ale caracteristicilor dezvoltarii psihismului, avand ca principal obiectiv recuperarea tulburarilor de limbaj.
Tulburarile de limbaj includ toate deficientele de intelegere si exprimare orala, descriere si citire, de mimica si articulare. Orice tulburare, indiferent de forma sa, care se rasfrange negativ asupra emisiei sau perceptiei limbajului, intra in categoria tulburarilor de limbaj.
-Tulburari de pronuntie: dislalie, rinolalie, disartrie
-Tulburari de ritm si fluenta: balbaiala, logonevroza, tahilalie, bradilalie, aftongie,
-Tulburari de voce: disfonie, raguseala vocala, fonastenia, mutatiile vocii, afonie
- Tulburaridescris-citit: dislexie,disgrafie,alexie,agrafie
-Tulburari polimorfe: afazie, alalie
-Tulburari de dezvoltare: mutismul electiv, intarziere in dezvoltarea limbajului
Sedintele logopedice contin: exercitii si jocuri de scurta durata, variate pentru corectarea pronuntiei, aritmului si fluentei vorbirii, a tulburarilor de voce formarea structurilor perceptiv-motrice de orientare temporala, spatiala, forme, marimi, culori dezvoltarea structurii gramaticale stimularea comunicarii expresive corectarea scris-cititului cresterea increderii in sine, reducerea agresivitatii si inlaturarea insuccesului scolar prin dezvoltarea capacitatii de comunicare Cand ne adresam unui logoped?